Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Tévedések, hamisítások és tévhitek az orvostudományban

Előadás a XVII. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián,Balatonfüred, 2015. szeptember 16–18.

Az orvoslással nem az a baj, hogy üzemszerű működésével együtt jár egy elkerülhetetlen 'selejtszázalék', hanem az, hogy igazolatlan, téves, sőt szándékosan hamisított teóriák alapján folyik a gyógyítás és megelőzés. Az alábbi szolid válogatás bőven elég volt arra, hogy a konferencia résztvevői megdöbbenjenek és összezavarodjanak. Mindenkinek, orvosnak és betegnek egyaránt szembe kell néznie azzal, hogy az orvoslásban a hamisítás rendszerszintű, az ezrekben mérhető értelmetlen halál és a tíz-százezres nagyságrendű egészségkárosodás nem a véletlen műve, hanem az orvoslás 'normál' működésének eredménye.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Ezúton is köszönöm Dr. Varga Imrének az előadásra való felkérést, és hogy külföldi utazásom miatt ismertette előadásomat

(Az egyes diákhoz tartozó szakirodalmi hivatkozásokat a diasor végén olvashatja)

Szellemíróság az, amikor egy névtelen szerző a megrendelő szája íze szerint előállít egy, a tudományos publikációk minden követelményének látszólag megfelelő írást. A gyógyszeripar erre szakosodott cégeket bíz meg ezzel, majd olyan neves kutatók nevét vásárolja meg szerzőnek, akik sokszor még a cikket sem látták, s a cikkben közölt adatok és megállapítások valódiságát nem is ellenőrizték.

Az alábbi könyv néhány részlete magyarul olvasható itt.

A rövidítésekért elnézést! Az ADRs a Nemkívánatos Gyógyszerhatások rövidítése. Amikor kivetítésről írok, akkor a szakirodalmi tól-ig becsléseket magyar adatokra alkalmaztam.

A ketogén gyógyétrend 4 rész zsírt, 1 rész fehérjét tartalmaz (a ketogén, minden hireszteléssel ellentétben nem paleo, de több betegségben gyógyhatású!). A koleszterin hipotézis szerin t az LDL szintnek nem csökkennie kellett volna, hanem növekednie.

Ugyanígy, a HDL (a "jó" koleszterin) szintjének nem növekednie, hanem csökkennie kellett volna

És a nagy zsírfogyasztásra a koleszterin teória szeri t trigliceridszintnek sem csökkennie kellett volna, hanem növekednie.

A koleszterincsökkentők egyetlen egy ember életét nem mentik meg. A tudományban, ha 19 vizsgálatból 18 cáfolja a kiinduló feltevést, akkor azt illene cáfolatnak tekinteni. Ez a hír valahogy nem jutott el az egyes orvosokig.

Az Endronax (rebexotin), összehasonlítva a nem szteroid gyulladásgátlóval, a Celebrexszel (celexocib), hatásában alulmarad. Mivel az antidepresszánsok hatása placebóhatás, a vizsgálat azt is mutatja, hogy a Celebrex (vagy bármely gyulladáscsökkentő, pl. kurkuma,,sáfrány, stb.) a placebohatásnál nagyobb depresszió pontszám csökkenést eredményez.

Az alábbi történet azt bizonyítja, hogy az emberéleteket megmenteni hivatott szervpótlékokat ugyanolyan felelőtlenül gyártják és ellenőrzik, mint mondjuk a most kirobbant botrány szerint a diesel motorokat. A különbség annyi, hogy bár a dieselmotor nagyobb ártalmasanyag kibocsájtása közvetlenül senki halálát nem okozza, mégis nagyobb botrány lett belőle, mint a törése esetén azonnali halált okozó hibás szívbillentyűből.

Az alábbi dián bemutatott adatokból nem az következik, hogy többet ne ellenőriztessük mellünk állapotát, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a mammográfia nem biztonságos, és túldiagnosztizáláshoz vezet. A mellrák életmódváltással megelőzhető, léteznek biztonságosabb szűrési módszerek, és az esetleges mellrák diagnózis esetén alaposan meg kel fontolni a következő lépést.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

tevedesek_hamisitasok_es_tevhitek_az_orvostudomanyban.htm