Feliratkozás hírlevélre
Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Tévedések, hamisítások és tévhitek az orvostudományban

Előadás a XVII. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián,Balatonfüred, 2015. szeptember 16–18.

Az orvoslással nem az a baj, hogy üzemszerű működésével együtt jár egy elkerülhetetlen 'selejtszázalék', hanem az, hogy igazolatlan, téves, sőt szándékosan hamisított teóriák alapján folyik a gyógyítás és megelőzés. Az alábbi szolid válogatás bőven elég volt arra, hogy a konferencia résztvevői megdöbbenjenek és összezavarodjanak. Mindenkinek, orvosnak és betegnek egyaránt szembe kell néznie azzal, hogy az orvoslásban a hamisítás rendszerszintű, az ezrekben mérhető értelmetlen halál és a tíz-százezres nagyságrendű egészségkárosodás nem a véletlen műve, hanem az orvoslás 'normál' működésének eredménye.

 

Google hirdetés

 

Ezúton is köszönöm Dr. Varga Imrének az előadásra való felkérést, és hogy külföldi utazásom miatt ismertette előadásomat

(Az egyes diákhoz tartozó szakirodalmi hivatkozásokat a diasor végén olvashatja)

Szellemíróság az, amikor egy névtelen szerző a megrendelő szája íze szerint előállít egy, a tudományos publikációk minden követelményének látszólag megfelelő írást. A gyógyszeripar erre szakosodott cégeket bíz meg ezzel, majd olyan neves kutatók nevét vásárolja meg szerzőnek, akik sokszor még a cikket sem látták, s a cikkben közölt adatok és megállapítások valódiságát nem is ellenőrizték.

Az alábbi könyv néhány részlete magyarul olvasható itt.

A rövidítésekért elnézést! Az ADRs a Nemkívánatos Gyógyszerhatások rövidítése. Amikor kivetítésről írok, akkor a szakirodalmi tól-ig becsléseket magyar adatokra alkalmaztam.

A ketogén gyógyétrend 4 rész zsírt, 1 rész fehérjét tartalmaz (a ketogén, minden hireszteléssel ellentétben nem paleo, de több betegségben gyógyhatású!). A koleszterin hipotézis szerin t az LDL szintnek nem csökkennie kellett volna, hanem növekednie.

Ugyanígy, a HDL (a "jó" koleszterin) szintjének nem növekednie, hanem csökkennie kellett volna

És a nagy zsírfogyasztásra a koleszterin teória szeri t trigliceridszintnek sem csökkennie kellett volna, hanem növekednie.

A koleszterincsökkentők egyetlen egy ember életét nem mentik meg. A tudományban, ha 19 vizsgálatból 18 cáfolja a kiinduló feltevést, akkor azt illene cáfolatnak tekinteni. Ez a hír valahogy nem jutott el az egyes orvosokig.

Az Endronax (rebexotin), összehasonlítva a nem szteroid gyulladásgátlóval, a Celebrexszel (celexocib), hatásában alulmarad. Mivel az antidepresszánsok hatása placebóhatás, a vizsgálat azt is mutatja, hogy a Celebrex (vagy bármely gyulladáscsökkentő, pl. kurkuma,,sáfrány, stb.) a placebohatásnál nagyobb depresszió pontszám csökkenést eredményez.

Az alábbi történet azt bizonyítja, hogy az emberéleteket megmenteni hivatott szervpótlékokat ugyanolyan felelőtlenül gyártják és ellenőrzik, mint mondjuk a most kirobbant botrány szerint a diesel motorokat. A különbség annyi, hogy bár a dieselmotor nagyobb ártalmasanyag kibocsájtása közvetlenül senki halálát nem okozza, mégis nagyobb botrány lett belőle, mint a törése esetén azonnali halált okozó hibás szívbillentyűből.

Az alábbi dián bemutatott adatokból nem az következik, hogy többet ne ellenőriztessük mellünk állapotát, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a mammográfia nem biztonságos, és túldiagnosztizáláshoz vezet. A mellrák életmódváltással megelőzhető, léteznek biztonságosabb szűrési módszerek, és az esetleges mellrák diagnózis esetén alaposan meg kel fontolni a következő lépést.

 

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

tevedesek_hamisitasok_es_tevhitek_az_orvostudomanyban.htm