Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Új vitaminforradalom

Hatások és kölcsönhatások

2. Bővített kiadás: 2018 január

A könyv megrendelhető 20% kedvezménnyel (Akciós ár: 3192 Ft, bolti fogy. ár: 3 990 Ft), ingyenes házhozszállítással az alábbi linken a kiadónál.
https://jaffa.hu/uj-vitaminforradalom-masodik-javitott-bovitett-kiadas-846

Új vitaminforradalom zajlik - bár egyelőre még csak a kutatás zárt világában. Az elmúlt egy-másfél évtizedben a tudomány olyan felismerések birtokába jutott a vitaminok kapcsán, amelyek szó szerint életbevágóan fontosak lehetnek számunkra.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Új vitaminforradalom zajlik - egyelőre még csak a kutatás zárt világában. Az elmúlt egy-másfél évtizedben olyan felismerések birtokába jutottunk pl. a K2-, a D- és E-vitamin kapcsán, ami alapvetően formálja át a szív- és érrendszeri betegségekről vagy a rákról való gondolkodásunkat. Az információk szó szerint életbevágóan fontosak, de a dolgok normál menete szerint ezek csak 20-30 év múlva lesznek tananyag, s jutnak el a mindennapi orvoslás szintjére. Saját és családunk egészsége és élete mindennél többet ér, nincs időnk kivárni ezt az időt. De a könyv aktualitását nem csupán a forradalmi helyzet adja. Az új ismeretek fényében ideje újragondolnunk a vitaminok körül mesterségesen gerjesztett mítoszokat is, amely sajnálatos módon kialakította az elvakult hívők és a konok hitetlenek táborát. Fontos végre tisztán látnunk a vitaminguruk és próféták által keltett ködben, mik a vitaminok valódi hatásai, mi igaz és mi idejétmúlt illúzió a vitaminokkal kapcsolatban. A könyv vállaltan nem enciklopédia, sem nem "mi mire jó" típusú receptkönyv, hanem a vitaminkutatás legújabb eredményei alapján bemutatja a legfontosabb vitaminok, valamint a kalcium és magnézium hatásmechanizmusát, egyes vitaminok közti kölcsönhatást, és végül minden vitaminnál tudományos tényekre alapozva adja meg a valódi szükségletet gyermekektől felnőttekig.

Tartalom

Bevezető
Melyben az olvasó megtudhatja, miért olyan gyanakvó és ellenséges a hivatalos orvostudomány a vitaminokkal szemben, s hogy a szerző mekkorát csalódott Earl Mindellben.

1. fejezet - A vitaminokról
Rövid ráhangolódás a vitaminokról való másként gondolkodásra: miért is kell a mai embernek tablettából pótolnia, amit régen az élelem részeként fogyasztott, és hogyan tört ki a vitaminok harmadik forradalma.

2. fejezet - A K2-vitamin
Ebben a fejezetben megismerjük, miként került az utóbbi tizenöt év kutatásai nyomán teljesen új megvilágításba az érelmeszesedés, a szívbetegség, a fogszuvasodás és a csontritkulás: kiderült ugyanis, hogy ezek nem az életkorral, hanem alapvetően a K2-vitamin-hiánnyal összefüggő kóros folyamatok. Megtudhatjuk, miért jelent az egészségünkre nézve súlyos kockázatot bizonyos véralvadásgátlók szedése, miként azt is, milyen hatást gyakorol a K2-vitamin a cukoranyagcserére.

3. fejezet - A D-vitamin
E fejezetben kiderül, hogy még az intenzív napozás sem jelent garanciát a magas D-vitamin-szintre, hogy hosszabb életet biztosít-e az alacsony D-vitamin-szint, és újabb kutatásokat ismerhetünk meg, amelyek megkérdőjelezik azt az elterjedt nézetet, amely szerint a melanomát az UV sugárzás okozza.

4. fejezet - A vitaminok kölcsönhatásai - Az A-, a D-, az E- és a K2-vitamin összehangolt működése
A vitaminok rendkívül aktív hatóanyagok, egészen kis mennyiségek fedezik belőlük a napi szükségletet, ám bonyolult kölcsönhatásaik miatt nem egyszerűen a bevitt mennyiségekre, hanem a fogyasztásuk arányaira is kell figyelni. Ez a fejezet bepillantást enged a vitaminok egymást erősítő, illetve egymás hatását kioltó szerepébe.

5. fejezet - A B-vitaminok
A beriberi, a pellagra, a nyitott gerinccel született gyermekek és a szellemileg leépülő idős emberek csak példái annak, hogy e kevéssé becsült vitamincsoport hiánya milyen súlyos következményekkel járhat. A bajok azonban mindig jóval azelőtt kezdődnek, mielőtt látványos tünetek formájában jeleznének.

6. fejezet - A C-vitamin
Ebben a fejezetben megtudjuk, hogy hol veszítettük el a C-vitamin-szintetizáló képességünket, és hogy a C-vitamin tényleg sok mindenre jó, bár nem előzi meg a rákot. Viszont úgy tűnik, szív- és érrendszeri betegségek ellen, na meg a nátha ellen nyújt némi védelmet. Megismerkedünk végre - magyar nyelven talán először - annak a bizonyításával, hogy az infúzióban adott nagy mennyiségű C-vitamin valóban gyógyítja a rákot. A fejezet végén megnyugodhatunk, mert a C-vitamin nem okoz vesekövet, és megtudhatjuk azt is, hogyan és mennyit szedjünk belőle, hogy a legmagasabb C-vitamin-vérszintet érhessük el.

7. fejezet - Az E-vitamin
Az E-vitamin a vitaminkutatás mostohagyermekének számít, mert - olajkereső hasonlattal élve - majd' nyolcvan évig rossz helyen fúrtak… Az E-vitamint azonosították a nyolc aktív változat egyikével, pont a legszürkébbel, s csak most kezdjük felismerni, micsoda lehetőségek rejlenek a többi változatban.

8. fejezet - A magnézium és a kalcium
Két alapvető építőeleme szervezetünknek, amelyeket eddig teljesen félreismertünk. A nyugati világ évtizedek óta magnéziumhiányban és kalciumtúladagolásban szenved. Ideje leszámolnunk egy-két orvostudományi mítosszal, mert az életünkkel fizethetünk mások tévedéseiért.

9. fejezet - Nyugtalanító kérdések
Végül érdemes a vitaminokkal kapcsolatos egy-két további félreértést tisztáznunk.

10. fejezet - Rövid összefoglaló és emlékeztető
Amelyben felvázolom, nagyjából mire következtettem az egyes vitaminok kapcsán e kötet fejezeteiben.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre