Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Kira Schmid és Scott Fogle:
Ön biztos nem szenved pajzsmirigy-alulműködésben?

Fordította: Czárán Judit

Forrás: Kira Schmid és Scott Fogle: Do You Suffer From Suboptimal Thyroid Function? Life Extension Magazine 2015

A pajzsmirigy alulműködés gyakori, és szubklinikus formája gyakran észrevétlen marad. A paleón túl még többféle gyógynövényről bizonyosodott be, hogy segíthet rendezni, gyakran még gyógyszeres kezelés nélkül is, a panaszokat.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Rendszeresen észleli magán a következő tünetek valamelyikét?

 • Indokolatlan fáradtság
 • Depresszió vagy szorongás
 • Bőrszárazság
 • Fázékonyság
 • A gondolkodás illetve a memória zavarai
 • Indokolatlan súlynövekedés
 • Alacsony libidó

Ezeknek a sokszor megfoghatatlan tüneteknek az alapján nem könnyű diagnózist felállítani, és az orvosok is hajlamosak legyinteni rájuk, mondván: a korral járnak. És bár nőknél gyakoribbak, férfiakkal is sokszor előfordul, hogy indokolatlanul kimerültek, és valamiért az az érzésük, hogy "nem vagyok önmagam".

Holott ezek a tünetek lehetnek olyan pajzsmirigy-alulműködés jelei, amelyet általában szubklinikus hypothyreosisnak 1,2 neveznek.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Az is lehet, hogy az orvosa elküldte már önt pajzsmirigyvizsgálatra, és arra a megállapításra jutott, hogy a pajzsmirigyműködése "normális". Nos, ebben a cikkben arról lesz szó, hogy sok embernél nem veszik észre a pajzsmirigy-alulműködést, és ők kénytelenek továbbra is együtt élni nemcsak a fent említett kellemetlen tünetekkel, hanem a pajzsmirigy-alulműködés egészségügyi kockázataival is.

A pajzsmirigy-alulműködés gyakorisága

Az Egyesült Államokban több, mint 27 millió ember szenved valamilyen pajzsmirigy rendellenességben, ebből kb. 13 milliónál a rendellenesség feltáratlan marad.

Vagyis ezek az emberek csendben szenvednek a tüneteiktől, anélkül, hogy bárki is kezelné a háttérben húzódó rendellenességet. A pajzsmirigy-alulműködés kockázata egyébként a korral nő, és különösen idős embereknél gyakori.3,4

Sajnos a mainstream orvoslás sokszor nem képes felismerni a pajzsmirigy-alulműködést, de szerencsére léteznek olyan bioaktív tápanyagok, amelyek kifejezetten a pajzsmirigy-alulműködés okát veszik célba.

Miért fontos szerv a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy olyan belsőelválasztású mirigy, amely hormonokat termel olyan testfunkciók szabályozására, mint az energiatermelés célját szolgáló zsírégetés vagy a vér megfelelő lipidszintjének a fenntartása.

Az állandó stressz, az előrehaladott életkor és a nem megfelelő táplálkozás károsan befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését. A T3 és T4 pajzsmirigyhormonoknak lényeges szerepük van az anyagcserében és az energiaszabályozásban. Mint a biológiában szinte mindig, a megfelelő T3 és T4 egyensúly kitüntetett fontossággal bír.

Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor a pajzsmirigyhormonok termelődése lelassul, és anyagcserezavarok lépnek fel. Az ezzel járó klasszikus tünetek a túlzott fáradékonyság, a depresszió, a hízás és a hőmérséklettel nem indokolható fázás.

Sajnos a pajzsmirigy nem megfelelő működését az orvosok gyakran nem veszik észre. Ennek az az oka, hogy a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szintjét túlságosan tág határok közt tekintik "normálisnak". Ennek következtében nagyon könnyű nem észrevenni a pajzsmirigy problémát. Ha ugyanis valakinél ez a szint a határértéken belülre esik, akkor az orvosok vonakodnak a tüneteket pajzsmirigy-alulműködésnek tulajdonítani.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Pedig a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szintjének vizsgálatakor akkor is pajzsmirigy-alulműködéséről lenne helyes beszélnünk, ha a vérvizsgálat eredménye a "normálisnak" tekintett érték felső tartományába esik.

A vér magas TSH szintje azért utal pajzsmirigy-alulműködésre, mert az agyalapi mirigy érzékeli, ha a pajzsmirigyhormon szintje alacsony, és ilyenkor fokozza a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) termelését, hogy helyreállítsa a normális pajzsmirigyhormon szintet. A pajzsmirigy azonban nem mindig reagál a stimulációra.

Vagyis, ha valakinek a TSH szintje a normálisnak tekintett skála felső tartományába, míg a T3 és T4 hormonok szintje az alsó tartományba esik, akkor az orvos többnyire azt mondja, hogy az illetőnek nincs pajzsmirigy problémája, holott a pajzsmirigye valójában nem működik megfelelően.

A normálistól eltérő pajzsmirigyműködés veszélyei

A kismértékű pajzsmirigy-alulműködés tünetei olyan gyakoriak és olyan kevéssé megfoghatók, hogy azokat a legtöbb orvos egyszerűen letudja azzal, hogy "korral járnak" vagy maximum enyhe szorongást vagy depressziót állapít meg.

Ám ez olyan hiba, ami adott esetben akár a beteg életébe is kerülhet. Vizsgálatok igazolják, hogy idővel a kismértékű pajzsmirigy-alulműködés is igazi hypotireózissá fajulhat.1 A kutatások szerint a 2.0 µIU/mL fölötti TSH szint már megnöveli a hypotireózis kialakulásának kockázatát.6 Márpedig mind a kismértékű pajzsmirigy-alulműködés, mind pedig a hypotireózis egy sor, amúgy megelőzhető időskori betegség okozója lehet.

Normálisnak a 0.45-4.5 µIU/mL közti TSH szintet tekintik, ami túlságosan széles skála (10-szeres eltérést enged meg). Pedig vizsgálatok igazolják, hogy azok, akiknek 4.0 µIU/mL fölötti a TSH-szintjük, nagyobb valószínűséggel fognak szívkoszorúér-betegséget kapni, mint a kontrollcsoport hasonló korú tagjai, akiknél ez az érték alacsonyabb.7 De a magas TSH-szint más kockázati tényezők szempontjából is nagyobb veszélyeztetettséget jelent: az ebbe a csoportba tartozó személyeknek például magasabb a "rossz" VLDL (kisméretű, sűrű LDL részecskék) koleszterin szintjük.1, 8-10

A kismértékű pajzsmirigy-alulműködés a hagyományos orvoslásban nagy valószínűséggel észrevétlen marad, addig az orvos nem foglalkozik vele, amíg a TSH érték nem ugrik 4,5 fölé. Ezzel szemben a Life Extension® ajánlása szerint ennek az értéknek optimálisan 1.0-2.0 µIU/mL között kellene lennie. Ugyanis egyértelmű kapcsolat mutatható ki a kismértékű pajzsmirigy-alulműködés, valamint a különböző anyagcserezavarok, az inzulin rezisztencia és bizonyos krónikus vesebetegségek közt. Ami logikus, mivel a pajzsmirigy szabályozza az anyagcserét, ezért annak nem megfelelő működése anyagcserezavart okoz, ami elhízáshoz vezet. Számos olyan vizsgálati eredmény áll rendelkezésünkre, amely közvetlen összefüggést mutat ki a megnövekedett testtömeg index (BMI) illetve derék körfogat, valamint a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) magas szintje között.12

Az elhízást pedig többnyire a metabolikus szindróma követi, melynek öt komponense közül négy (megnövekedett derék körfogat, a vér magas triglicerid, alacsony HDL és magas glükóz szintje) a alacsony-normális pajzsmirigyműködéssel és szabad T4 szinttel párosul.13 Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a szövetek inzulin hatására is csak nehezen képesek felvenni a glükózt. Kimutatható, hogy már kis mértékű pajzsmirigy-alulműködés esetén a sejtek felszínén csökken a cukrot a sejtekbe szállító fehérje mennyisége 14.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Krónikus vesebetegség akkor alakul ki, ha túl kevés vér áramlik át a vesén ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű salakanyagot tudjon kiszűrni, ami ugyancsak kapcsolatba hozható a nem kielégítő pajzsmirigyműködéssel.15,16 Egy a norvég lakosság körében nagy mintán, "normális" TSH-val rendelkezők körében végzett vizsgálat szerint minél magasabb a vér TSH szintje (ami pajzsmirigy-alulműködésre utal), annál kevésbé kielégítő a vese normális szűrőkapacitása.16 A skála felső egyharmadába esők közt 31%-kal több volt az előrehaladott krónikus vesebetegségben szenvedők aránya, mint az alsó egyharmadba esők közt.

A depresszió és a bipoláris zavarok esetében is súlyosbító tényező lehet a kismértékű pajzsmirigy-alulműködés.17-19 Egy nemrégiben publikált tanulmányban a legmagasabb TSH szinttel rendelkező (azaz pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő) nők 124%-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek súlyos depresszióban, mint azok, akiknek a legalacsonyabb volt a TSH szintjük.

A helyzetet tovább rontja, hogy a vizsgálatok szerint azok a depressziós betegek, akik pajzsmirigy-alulműködésben szenvednek, kisebb valószínűséggel reagálnak az antidepresszánsokra, és nagyobb valószínűséggel vannak szorongásaik.2,17 Egy nemrégiben publikált metaanalízisből (több, kisebb vizsgálat eredményét összefoglaló elemzés) az derül ki, hogy a nehezen kezelhető depresszióban szenvedők durván 50%-ának nem jól működik a pajzsmirigye, míg ugyanez az arány a kezelésre jól reagálók közt csak 8-17% .

A kismértékű pajzsmirigy-alulműködés nőknél gyakoribb,20 így ők az azzal járó egészségügyi kockázatoknak is jobban ki vannak téve, ezek közé sorolhatók például a menstruáció kimaradása21 vagy a törékenyebb csontok.22

A pajzsmirigyhormon termelésének fokozása természetes úton

A kismértékű pajzsmirigy-alulműködésnek három fő oka lehet:

 • Nem termelődik elég T4 pajzsmirigyhormon
 • Túl kevés T4 hormon alakul át T3 hormonná (a T3 a pajzsmirigyhormon legaktívabb formája)
 • Túl sok gátló rT3 termelődik (reverse T3), ami gátolja a pajzsmirigy normális működését

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ez a meglehetősen sokrétű probléma sokrétű terápiás illetve megelőzési stratégiát igényel.

Tudósok megállapították, hogy természetes szerek egy kombinációja sikeresen veszi célba a pajzsmirigy szuboptimális működésének említett tényezőit, mégpedig három oldalról támadva a bajt. A preklinikai illetve klinika vizsgálatok eredménye szerint

 1. az ashwagandha növeli a T3 és T4 pajzsmirigyhormonok szintjét 23-26
 2. a guggul , a Commiphora mukul nevű fa kérgének kivonata serkenti a T4 hormon T3 hormonná alakulását27, 28
 3. a koreai ginzeng gyökér kivonata pedig csökkenti az inaktív, pajzsmirigyhormon-gátló rT3 szintjét. 29

Az ashwagandha növeli a T3 és T4 hormon szintjét

Az Ashwagandha nevű indiai cserjét hosszú ideje használják a hagyományos orvoslásban adaptogén (a szervezet működését harmonizáló) gyógynövényként a szervezet belső egyensúlyának a helyreállítására,30 ám napjainkban a modern tudomány azt is bebizonyította, hogy ezt az ashwagandha a pajzsmirigy működésére gyakorolt jótékony hatása révén éri el. A hatás egyrészt azon alapul, hogy a növény tartalmaz egy glyco-withanolide nevű bioaktív vegyületet, amely csökkenti a szervezet stressz- illetve a kortizol szintjét, és ezzel egyidejűleg növeli a vér T3 és a T4 hormon koncentrációját.25, 26

A dolog úgy kezdődött, hogy egy kísérletben egereknek adtak szájon át ashwagandha gyökér kivonatot, és figyelték pajzsmirigyhormonjaik szintjének alakulását. Azt tapasztalták, hogy az egereknek mindössze 20 nappal a kezelés megkezdése után már 18%- kal több T3 hormon és 111% -kal több T4 hormon volt a vérükben. Ezeket az eredményeket később humán vizsgálatok is igazolták. Az egyik kísérletben pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegek egy csoportja (a 60-ból 10) bipoláris zavarokkal is küzdött.32 A betegeket két hónapig napi 500 mg ashwagandhával kezelték, és a második hónap végére mindegyikük pajzsmirigyműködésében javulás állt be. A vérük T4 hormon szintje az eredetihez képest akár 24% -kal is nőtt.32

A placebo csoportban, akik nem kaptak ashwagandhát, az eredeti T4 szinthez képest mintegy 23%-csökkenés mutatkozott, ami a pajzsmirigyműködés szignifikáns romlására utal. Az egyik nem kezelt beteg TSH értéke pedig a normális szint fölé ugrott, ami ugyancsak a pajzsmirigy nem megfelelő működésének a jele.

Mindebből az következik, hogy az ashwagandha-terápia nagyban hozzájárulhat a T4 pajzsmirigyhormon szintjének növeléséhez, és ezáltal a TSH szintjének normalizálásához.32

Az ashwagandha ezen kívül azzal is támogatja, illetve helyreállítja a pajzsmirigy egészséges működését, hogy csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét. A pajzsmirigybetegségben szenvedő emberek sokkal nagyobb százalékban szoronganak, lesznek depressziósak vagy szenvednek más stressz-okozta betegségben. A kortizolszint növekedése és az állandó stressz ugyanis fokozza a T3 hormon reverz T3-á (rT3-á) alakulását, gátolva ezzel a T3 jótékony működését.33

Az ashwagandha adaptogén tulajdonságai kifejezetten hatékonyak a stressz leküzdésében, mivel segítenek helyreállítani az anyagcsere és más testi funkciók egyensúlyát34. Egy humán vizsgálatban krónikus stresszben szenvedő embereknek napi 300 mg ashwagandhát adtak (teljes spektrumú gyökérkivonat formájában), miáltal jelentősen csökkent mind a stressz-szintjük, mind pedig a vérük kortizol szintje. Ennek alapján a tanulmány szerzői arra a végkövetkeztetésre jutnak, hogy "a nagy koncentrációjú, teljes spektrumú ashwagandha gyökérkivonat biztonságosan és hatékonyan alkalmazható emberek stressztűrésének fokozására, ami jelentősen hozzájárul életminőségüket javulásához". 34

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A guggul kivonat növeli a T3 szintet

A guggul (Commiphora mukul) az indiai mirhafa nedvének természetes kivonata. A tudósok rájöttek, hogy a guggul javítja a pajzsmirigyműködést, mégpedig azáltal, hogy elősegíti a T4 hormon T3 -á alakulását, mely utóbbi jóval hatékonyabb a T4-nél.27, 28 A guggult hagyományosan az anyagcserezavarok gyógyításában használták, amelyek azonban gyakran a pajzsmirigy nem megfelelő működésére vezethetők vissza.35

A guggul ketoszteroid molekulákat tartalmaz, amelyek erős pajzsmirigy-stimuláló tulajdonságokkal bírnak. Egy vizsgálatban patkányokat kezeltek guggullal, és azt találták, hogy a kezelés hatására a pajzsmirigyük több jódot tudott felvenni, és fokozódott a pajzsmirigy enzimeik aktivitása. Ennek eredményeképpen nőtt az oxigénfogyasztásuk, és ezzel beigazolódott, hogy a guggul valóban pajzsmirigy-serkentő ill. anyagcsere javító hatással bír.36

Egy preklinikai vizsgálatból az is kiderült, milyen mechanizmus alapján serkenti a guggul a pajzsmirigyműködést. A vizsgálat eredményét a Life Sciences-ben publikálták, és a lényege az, hogy a guggul növeli a vér T3 pajzsmirigyhormon koncentrációját, mégpedig azáltal, hogy elősegíti a kevésbé aktív T4 hormon aktívabb T3-má alakulását.28

Egy harmadik vizsgálatban pedig azt sikerült igazolni, hogy a guggul növeli annak az enzimnek (5'-dejodináz) az aktivitását, amely a T4 T3-á alakításáért felelős.27, 37

Testünk minden egyes sejtjének anyagcseréjét a pajzsmirigyhormonok szabályozzák. A pajzsmirigy normális esetben kb. 80% T4-et és kb. 20% T3-at termel. A T3 nagy része a perifériás szövetekben alakul ki azáltal, hogy a T4 hormon az 5'-dejodináz enzim hatására T3-má alakul át. A T3 mintegy négyszer "erősebb", mint a T4.38, 39

A koreai ginzeng csökkenti az rT3 termelődést

A koreai ginzeng, amely az ashwagandhához hasonló adaptogén, olyan ginzenozidnak nevezett tulajdonságokkal bír, amelyek bizonyíthatóan javítják a pajzsmirigyműködést, mégpedig nagyon speciális módon.

A kor előre haladtával szervezetünkben egészségtelen mértékben felhalmozódik a reverz T3 -ként (rT3) ismert káros hormon, amely a pajzsmirigyhormonok egy inaktív formája. A túl sok reverz T3-mal az a baj, hogy hozzákapcsolódva az aktív T3 receptorokhoz, gátolja azok rendeltetésszerű működését, és ezáltal rontja az anyagcserét.40, 41

A hagyományos ázsiai orvoslás felfedezte, hogy a koreai ginzeng képes hatékonyan meggátolni, hogy a reverz T3 ellehetetlenítse az egészséges T3-működést.

Ez a felismerés vezetett egy új fermentált ginzeng készítmény kifejlesztéséhez, amely nemcsak nagyobb mennyiségű ginzenozid vegyületet tartalmaz, hanem gondoskodik annak jobb felszívódásáról is. Humán vizsgálatok igazolják, hogy a sztenderd ginzeng kivonathoz képest ebből a speciális, fermentált ginzeng kivonatból (amit GS15-4 nek neveznek) 15,5-ször annyi szívódik fel 24 óra alatt, és 27-szer nagyobb koncentráció érhető el vele a vérben durván negyedannyi idő alatt (12.04 óra helyett mindössze 3.29 óra alatt).42

Egy 54 szívszélhűdésen átesett felnőtt emberen végzett vizsgálat megmutatta, hogy a ginzengből kinyert ginzenozidok milyen nagy mértékben képesek befolyásolni a a pajzsmirigyhormon szintet.29 A vizsgálat elején mind az 54 szívbeteg ember vérének alacsony volt a T3 és a T4, és magas a gátló rT3 szintje. Ám a ginzeng kivonattal történő kezelés után (amelyet injekció formájában kaptak meg a betegek) kivétel nélkül mindegyiknek javultak a laboreredményei. A kutatók azt tapasztalták, hogy mind a T3, mind a T4 szintjük az egészséges zónába emelkedett, míg a gátló rT3 szintjük jelentősen csökkent.29

Egy másik vizsgálat során azt nézték meg, hogy a koreai ginzeng milyen hatással van a pajzsmirigy-alulműködés olyan klasszikus tüneteire, mint a hideg kéz és hideg láb. Ezek a tünetek jóval gyakoribbak nőknél, mint férfiaknál, és gyakran a pajzsmirigy hormonegyensúlyának felborulásával függnek össze. A vizsgálat során 80 nőbetegnek adtak nyolc héten keresztül kapszulában napi 500 mg koreai ginzeng port, és azt tapasztalták, hogy a nyolc hét elteltével mindegyikük kezének és lábának a hőmérséklete jelentősen nőtt.

Randomizált kontrollált vizsgálatok bizonyítják, hogy a koreai grinzing kivonattal javulás érhető el a nők hiányzó libidója és fokozott fáradékonysága tekintetében - mindkettő jellegzetes tünete a pajzsmirigy-alulműködésnek.44-46

További pajzsmirigysrekentők

A hagyományos gyógynövények mellett, amilyen az ashwagandha, a guggul és a koreai ginzeng, van még további négy vegyület, amelyek kimutathatóan serkentik a pajzsmirigyműködést, illetve növelik a T4 és a T3 hormonok szintjét.

Ezek a következők:

 • a jód , amely elengedhetetlenül szükséges a pajzsmirigyhormonok normális működéséhez (minden T3 molekula tartalmaz három jódatomot, a T4 molekula pedig négyet)
 • a tirozin nevű aminosav, amelyből a T3 és a T4 keletkezik jódatomok enzimek segítségével történő hozzáadása által47, 48
 • a B12 vitamin , amelyből gyakran nincs elég a pajzsmirigy rendellenességben szenvedő betegek szervezetében49, 50
 • az A vitamin , amely bizonyíthatóan javítja a vér TSH szintjét, részben azáltal, hogy növeli a T3 mennyiségét, helyreállítva ezzel a normális pajzsmirigy működést.51 A pajzsmirigy-alulműködés akadályozza a béta karotin A vitaminná alakulását.52

Összegzés

A pajzsmirigy-alulműködés olyan rejtett egészségügyi kockázat, amely nagyon gyakori, elsősorban nők illetve idősebb emberek körében, és amely sok nehezen definiálható tünetet okoz, különösen idősebb korban. Ezekről a tünetekről nem tudomást venni vagy nem foglalkozni velük veszélyes, mert a pajzsmirigy-alulműködés szoros összefüggést mutat sok, elsősorban időskori krónikus betegséggel, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések és a különböző anyagcserezavarok.

A pajzsmirigy-alulműködést sokszor nem is diagnosztizálják, holott azok is érintettek lehetnek, akiknek a laboreredményei a hagyományosan "normálisnak" tekintett határértéken belül vannak. Jó hír azonban, hogy tenni ellene szerencsére nem nehéz.

Ha önnek olyan tünetei vannak, amelyek pajzsmirigy-alulműködésre utalnak, például fáradékony, száraz a bőre, betegesen fázékony, látszólag ok nélkül hízik vagy depressziós, akkor próbáljon fermentált koreai grinzing, ashwagandha vagy a guggul kivonatot szedni, illetve olyan vitaminokat és táplálék kiegészítőket fogyasztani, amelyek segítik a pajzsmirigy egészséges működését.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1, Adlin V. Subclinical hypothyroidism: deciding when to treat. Am Fam Physician. 1998 Feb 15;57(4):776-80.
2. Heinrich TW, Grahm G. Hypothyroidism presenting as psychosis: myxedema madness revisited. Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2003 Dec;5(6):260-66.
3. Blackwell J. Evaluation and treatment of hyperthyroidism and hypothyroidism. J Am Acad Nurse Pract. 2004 Oct;16(10):422-5.
4. Baumgartner C, Blum MR, Rodondi N. Subclinical hypothyroidism: summary of evidence in 2014. Swiss Med Wkly. 2014;144:w14058.
5. Mohandas R, Gupta KL. Managing thyroid dysfunction in the elderly. Answers to seven common questions. Postgrad Med. 2003 May;113(5):54-6, 65-8, 100.
6. Vanderpump MP, Tunbridge WM, French JM, et al. The incidence of thyroid disorders in the community: a twenty-year follow-up of the Whickham Survey. Clin Endocrinol. 1995 Jul;43(1):55-68.
7. Tieche M, Lupi GA, Gutzwiller F, Grob PJ, Studer H, Burgi H. Borderline low thyroid function and thyroid autoimmunity. Risk factors for coronary heart disease? Br Heart J. 1981 Aug;46(2):202-6.
8. Triolo M, de Boer JF, Annema W, Kwakernaak AJ, Tietge UJ, Dullaart RP. Low normal free T4 confers decreased high-density lipoprotein antioxidative functionality in the context of hyperglycaemia. Clin Endocrinol (Oxf).2013 Sep;79(3):416-23.
9. Triolo M, Kwakernaak AJ, Perton FG, de Vries R, Dallinga-Thie GM, Dullaart RP. Low normal thyroid function enhances plasma cholesteryl ester transfer in Type 2 diabetes mellitus. Atherosclerosis. 2013 Jun;228(2):466-71.
10. Van Tienhoven-Wind L, Dullaart RP. Low normal thyroid function as a determinant of increased large very low density lipoprotein particles. Clin Biochem. 2015 May;48(7-8):489-94.
11. Van Tienhoven-Wind LJ, Dullaart RP. Low-normal thyroid function and the pathogenesis of common cardio-metabolic disorders. Eur J Clin Invest. 2015 May;45(5):494-503.
12. Kitahara CM, Platz EA, Ladenson PW, Mondul AM, Menke A, Berrington de Gonzalez A. Body fatness and markers of thyroid function among U.S. men and women. PLoS One. 2012;7(4):e34979.
13. Roos A, Bakker SJ, Links TP, Gans RO, Wolffenbuttel BH. Thyroid function is associated with components of the metabolic syndrome in euthyroid subjects. J Clin Endocrinol Metab. 2007 Feb;92(2):491-6.
14. Maratou E, Hadjidakis DJ, Kollias A, et al. Studies of insulin resistance in patients with clinical and subclinical hypothyroidism. Eur J Endocrinol. 2009 May;160(5):785-90.
15. Van Tienhoven-Wind LJ, Dullaart RP. Low-normal thyroid function and the pathogenesis of common cardio-metabolic disorders. Eur J Clin Invest. 2015 May;45(5):494-503.
16. Asvold BO, Bjoro T, Vatten LJ. Association of thyroid function with estimated glomerular filtration rate in a population-based study: the HUNT study. Eur J Endocrinol. 2011 Jan;164(1):101-5.
17. Joffe RT, Levitt AJ. Major depression and subclinical (grade 2) hypothyroidism. Psychoneuroendocrinology. 1992 May-Jul;17(2-3):215-21.
18. Kim EY, Kim SH, Rhee SJ, et al. Relationship between thyroid-stimulating hormone levels and risk of depression among the general population with normal free T4 levels. Psychoneuroendocrinology. 2015 Aug;58:114-9.
19. Chakrabarti S. Thyroid functions and bipolar affective disorder. J Thyroid Res. 2011;2011:306367.
20. Morganti S, Ceda GP, Saccani M, Milli B, Ugolotti D, Prampolini R, Ceresini G. Thyroid disease in the elderly: sex-related differences in clinical expression. J Endocrinol Invest. 2005;28(11 Suppl Proceedings):101-4.
21. Ylostalo P, Kujala P, Kontula K. Amenorrhea with low normal thyroid function and thyroxine treatment. Int J Gynaecol Obstet. 1980;18(3):176-80.
22. Wirth CD, Blum MR, da Costa BR, et al. Subclinical thyroid dysfunction and the risk for fractures: a systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med. 2014 Aug 5;161(3):189-99.
23. Jatwa R, Kar A. Amelioration of metformin-induced hypothyroidism by Withania somnifera and Bauhinia purpurea extracts in Type 2 diabetic mice. Phytother Res. 2009 Aug;23(8):1140-5.
24. Mishra LC, Singh BB, Dagenais S. Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera (ashwagandha): a review. Altern Med Rev. 2000 Aug;5(4):334-46.
25. Panda S, Kar A. Changes in thyroid hormone concentrations after administration of ashwagandha root extract to adult male mice. J Pharm Pharmacol. 1998 Sep;50(9):1065-8.
26. Panda S, Kar A. Withania somnifera and Bauhinia purpurea in the regulation of circulating thyroid hormone concentrations in female mice. J Ethnopharmacol. 1999 Nov 1;67(2):233-9.
27. Panda S, Kar A. Guggulu (Commiphora mukul) potentially ameliorates hypothyroidism in female mice. Phytother Res. 2005 Jan;19(1):78-80.
28. Panda S, Kar A. Guggul u (Commiphora mukul) induces triiodothyronine production: possible involvement of lipid peroxidation. Life Sci. 1999;65(12):PL137-41.
29. Dai X, Zhou Y, Yu X. Effect of ginseng injection in treating congestive heart failure and its influence on thyroid hormones. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 1999 Apr;19(4):209-11.
30. Ven Murthy MR, Ranjekar PK, Ramassamy C, Deshpande M. Scientific basis for the use of Indian ayurvedic medicinal plants in the treatment of neurodegenerative disorders: ashwagandha. Cent Nerv Syst Agents Med Chem. 2010 Sep 1;10(3):238-46.
31. Panda S, Kar A. Changes in thyroid hormone concentrations after administration of ashwagandha root extract to adult male mice. J Pharm Pharmacol. 1998 Sep;50(9):1065-8.
32. Gannon JM, Forrest PE, Roy Chengappa KN. Subtle changes in thyroid indices during a placebo-controlled study of an extract of Withania somnifera in persons with bipolar disorder. J Ayurveda Integr Med. 2014 Oct-Dec;5(4):241-5.
33. Musselman DL, Nemeroff CB. Depression and endocrine disorders: focus on the thyroid and adrenal system. Br J Psychiatry Suppl. 1996 Jun (30):123-8.
34. Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012 Jul;34(3):255-62.
35. Shen T, Li GH, Wang XN, Lou HX. The genus Commiphora: a review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology. J Ethnopharmacol. 2012 Jul 13;142(2):319-30.
36. Tripathi YB, Malhotra OP, Tripathi SN. Thyroid Stimulating Action of Z-Guggulsterone Obtained from Commiphora mukul. Planta Med. 1984 Feb;50(1):78-80.
37. Sugawara M, Lau R, Wasser HL, Nelson AM, Kuma K, Hershman JM. Thyroid T4 5'-deiodinase activity in normal and abnormal human thyroid glands. Metab Clin Exp. 1984 Apr;33(4):332-6.
38. Available at: http://www.endocrineweb.com/conditions/thyroid/how-your-thyroid-works. Accessed September 1, 2015.
39. Available at: http://fitsweb.uchc.edu/student/selectives/Luzietti/Thyroid_hormones.htm. Accessed September 1, 2015.
40. Huang CJ, Geller HM, Green WL, Craelius W. Acute effects of thyroid hormone analogs on sodium currents in neonatal rat myocytes. J Mol Cell Cardiol. 1999 Apr;31(4):881-893.
41. McCormack PD, Thomas J, Malik M, Staschen CM. Cold stress, reverse T3 and lymphocyte function. Alaska Med. 1998 Jul-Sep;40(3):55-62.
42. Jin H, Seo JH, Uhm YK, Jung CY, Lee SK, Yim SV. Pharmacokinetic comparison of ginsenoside metabolite IH-901 from fermented and non-fermented ginseng in healthy Korean volunteers. J Ethnopharmacol. 2012 Jan 31;139(2):664-7.
43. Park KS, Park KI, Kim JW, et al. Efficacy and safety of Korean red ginseng for cold hypersensitivity in the hands and feet: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Ethnopharmacol. 2014 Dec 2;158 Pt A:25-32.
44. Oh KJ, Chae MJ, Lee HS, et al. Effects of Korean red ginseng on sexual arousal in menopausal women: placebo-controlled, double-blind crossover clinical study. J Sex Med. 2010 Apr;7(4 Pt 1):1469-77.
45. Sait Gönen M, Kisakol G, Savas Cilli A, Dikbas O, Gungor K, Inal A, Kaya A.Assessment of anxiety in subclinical thyroid disorders. Endocr J. 2004 Jun;51(3):311-5.
46. Montgomery KA. Sexual desire disorders. Psychiatry (Edgmont). 2008;5(6):50-5.
47. Available at: http://fitsweb.uchc.edu/student/selectives/Luzietti/Thyroid_hormones.htm. Accessed August 5, 2015.
48. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20/. Accessed August 5, 2015.
49. Ness-Abramof R, Nabriski DA, Braverman LE, et al. Prevalence and evaluation of B12 deficiency in patients with autoimmune thyroid disease. Am J Med Sci. 2006 Sep;332(3):119-22.
50. Wang YP, Lin HP, Chen HM, et al. Hemoglobin, iron, and vitamin B12 deficiencies and high blood homocysteine levels in patients with anti-thyroid autoantibodies. J Formos Med Assoc. 2014 Mar;113(3):155-60.
51. Farhangi MA, Keshavarz SA, Eshraghian M, Ostadrahimi A, Saboor-Yaraghi AA. The effect of vitamin A supplementation on thyroid function in premenopausal women. J Am Coll Nutr. 2012 Aug;31(4):268-74.
52. Maharshak N, Shapiro J, Trau H. Carotenoderma--a review of the current literature. Int J Dermatol. 2003 Mar;42(3):178-81.