Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Valami bűzlik a K2 körül

Az alábbi cikk tartalma a konkrét cég esetében már érvényét vesztette, olyannyira, hogy újra szedem a Super K-t, ugyanis a cég, vagy önként vagy mások figyelmeztetésére, de kijavította a termék összetételének hibáját. Amiért nem törlöm a cikket, annak az az oka, hogy más cégek, nem feltétlen a K2-vitaminnal, hanem más vitaminokkal, folytatólagosan megtévesztik a vásárlóikat. Ez a cikk tehát maradjon csak példának arra, hogy a folsav/folát probléma és egyéb turpisságok továbbra is uralják az étrendkiegészítők piacát.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A tudatos vásárló megszokta már, hogy az élelmiszerboltban hosszasan vizslatni kell az előrecsomagolt élelmiszerek címkéit. Még ilyen gyanakvással is simán pórul járhatunk, mert közel sem biztos, hogy a mi szempontunkból kritikus összetevőt a gyártó is annak gondolja és feltünteti. És nem árt tudni azt, mit is keresünk, mert vannak ártalmatlan adalékanyagok is, meg ártalmasak is.

Sajnos hasonló felkészültség szükséges a vitaminok és ásványianyagok beszerzésekor is, mert a vitamingyártók és kereskedők sem feltétlen szentek. Nekünk vásárlóknak persze az egészségmegőrzés a célunk, de a kereskedőt nem feltétlen ugyanez a cél, azaz a mi egészségünk megőrzése mozgatja, hanem terméke árusítása. A vitaminpiacon előszeretettel élnek vissza azzal, hogy az átlagember nem kémikus, nem tudja, és nem is foglalkozik azzal, hogy sokszor többféle vegyületet illetnek ugyanazzal a vitamin elnevezéssel, pedig a vegyületek közt lényeges különbség lehet felszívódásban, hatásosságban, vagy, hogy adott forma könnyebben, más pedig kevésbé túladagolható. Magával szúr ki az, aki belefárad az állandó újabb és újabb felismerésekbe, és vagy szedi, ami éppen az útjába kerül, vagy csalódottan elfordul a vitaminoktól.

Nyilván sok kereskedő nem ért ahhoz, amit árul, és nem feltétlen rosszhiszeműen forgalmaz alfa-tokoferolt E-vitamin néven, és a felvilágosult fogyasztó hiába tudja, hogy ma már csak öngyilkosjelöltek szednek kalciumot csontritkulás ellen, a kereskedőnek nem kötelessége tudni, hogy az étrendkiegészítőként szedett kalcium nem a csontokat, hanem az erek falán lévő meszesedést fogja erősíteni.

Meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy sokféle érdek, sokféle tudományosnak nevezhető álláspont és sokféle szintű tájékozottság létezik, s nekünk ebben kell kialakítanunk a helyes álláspontot. Ahogy szoktam mondani, az információ korában az evolúciós szelekció azokat tizedeli, akik képtelenek a hamis információt megkülönböztetni a helyestől.

Pár éve a vitaminpiacon világsztárrá nőtte ki magát a K2 vitamin. Kiderült ugyanis, hogy az érelmeszesedés nem az emberiség átka, csupán K2-vitamin hiányból fakad.(lásd cikkeim) Sokáig azt hittük, elég annyit tudni, hogy az Mk-7 a jobb és a drágább, s az Mk-4 a kevésbé hatékony, s vigyázzunk arra, nehogy egyes csalafinta gyártók Mk-4-ből szúrják ki a szemünket 100 mikrogrammal, miközben Mk-4-ből 1000-1500 mikrogramm alatti mennyiség jószerivel semmit sem ér. A dörzsölt vitaminvásárló tehát megtanulta, hogy keresse a dobozon az Mk-7 feliratot, mert különben valószínűleg Mk-4-et rejtenek a kapszulák. Pedig úgy tűnik, az Mk-4-et sem kéne eltemetnünk, de erről majd később.

Csak kevesen tudták, én se, hogy van egy további, rendkívül fontos ismérve annak, hogy az a K2-vitamin, amit drága pénzért megveszünk, egyáltalán hatásos-e. Ugyan itt-ott már egy ideje lehetett volna olvasni erről, de aki nem tud a problémáról, hogyan is tudna célzottan rákeresni erre a kérdésre.

A probléma röviden így szól: a K2-vitaminoknak (maradjunk csak az Mk-7-nél) egy része biokémiai okokból hatástalan. Az összetett szerves molekulák térbeli szerkezete ugyanis azonos vegyi képlet mellett különböző lehet. Ezt a problémát már ismerjük az L-aszkorbinsav és a D-aszkorbinsav esetén: a két molekula csak térszerkezetben különbözik, de C-vitaminhatása csak az L-aszkorbinsavnak van. Testünk enzimei és receptorai ugyanis csak bizonyos térszerkezetű molekulákat ismernek fel, s csak a megfelelő molekulaalakzat hatásos.

Ez a helyzet a K2-vitaminnal is. Ennek is két változata van, a cisz és a transz térszerkezetű. Ebből a cisz hatástalan, a természetben nem fordul elő. Vagyis csak olyan Mk-7 típusú K2 vitamint éri meg szedni, amely legalább 95-98%-ban transz molekula szerkezetű Mk-7-et tartalmaz, hisz a maradék cisz bennük, ami talán csak hatástalan, de lehetséges, hogy a transz típus hatását is csökkentheti, ezért a legjobb, ha 5% alatti a cisz típus mennyisége. Az ilyen típusú Mk-7-et all-transz-nak nevezik (magyarul annyit tesz, hogy "az összes transz"). Eddig ezt nem volt szokás keresgélni a dobozon, és nagyon kevés gyártó tünteti fel. Persze, várható, hogy ezentúl majd igen sok terméken meg fog jelenni ez a felirat, hogy aztán törhessük a fejünket, ki az, aki jogtalanul és ki az, aki jogosan használja termékén ezt a jelzőt.

Hogy kezdjem rögtön a saját csalódásommal. Évek óta szedem és ajánlom a Life Extension Super-K termékét, amely a felirata szerint kapszulánként tartalmaz 1000 mikrogramm Mk-4-et, 200 mikrogramm Mk-7-et és 1500 mikrogramm K1-et. Hozzám hasonlóan lelkesedett Vin Kutty (Kutty, 2015) ezért a termékért, mígnem kíváncsiságból elküldte az Osloi Egyetem laborjába elemzésre. Az eredmény szerint a 200 mikrogramm Mk-7-ből mindössze 54.8 mikrogramm volt transz. Mivel nem akart hinni a szemének, elküldte a kaliforniai Eurofins Lab-ba is, ahol ugyanezt az eredményt hozták ki. Őszintén szólva én még nem tértem magamhoz, s fel sem mértem, mekkora károkat okozott nekem ez a cég: abban hiszemben éltem, hogy a napi két szem, amit szedtem a Super-K-ból (elvileg elég lett volna egy szem is, de én túl akartam biztosítani magam) valójában éppen csak a minimális Mk-7 bevitelemet biztosította, mert az optimális adag 2-300 mikrogramm volna. Pláne, ha azt szeretnénk, hogy a már feltételezhetően meglévő kalciumlerakódást is kezdje el visszabontani ereinkből és lágyszöveteinkből a K2-vitamin (Erről itt olvashat.)Ha egy világcég ekkora átverést megengedhet magának, mit várjunk a sok kis cégtől, akik igyekeznek minél olcsóbb alapanyagot beszerezni?

Az Oslói Egyetem mérési szerint az Mk-7 összetétele származási hely szerint nagyjából így néz ki:

MK-7 származás

MK-7 transz százalék

Norvégia

98%

Japán

95%

Európa

89%

India

71%

Kína

15-30%

Ennek alapján lehet találgatni, a Life Extension hol szerzi be a vitaminját.

Természetesen ezt a táblázatot csak globális információként lehet kezelni, mert nem minden kínai cég csaló, és fordítva: nem minden európai cég korrekt. Az Xsto Solution az általuk kifejlesztett teszttel bemértek európai és ázsiai eredetű K2-vitaminokat, s eredményük szerint egy európai termék 34%, míg két ázsiai termék 61% ill. 20% transz-formát tartalmazott (Schultz, 2013). Az Xsto Solution szakembere szerint az még a kisebb baj, hogy ha egy Mk-7 alapanyag nem all-transz, hiszen ezen azzal lehetne segíteni, ha egyszerűen többet tennének a kapszulába. De nem ez történik, mint a Life Extension esete is igazolja. (Mások szerint viszont a sok cisz esetleg még árthat is, mert ugyan nem tölti be az Mk-7 funkcióját, de attól még blokkolhatja a Mk-7 receptorát, azaz nem engedi hatni a készítményben található transz Mk-7-et. Ha ez így van, még tragikusabb a helyzet.)

A Life Extension Super-K-ja azért is tűnt ígéretes terméknek, mert mint Vin Kutty elemzésében rámutat, valójában az Mk-4 a K2-vitamin természetes formája, és - biztos, ami biztos - érdemes volna ezt is bevinni a szervezetünkbe. Ezen felül csak Mk-4 található az agyban (amit K1-ből alakít a szervezet) és az anyatejben is csak MK-4 és K1 van, s a magzatba is csak ezek mennek át a placentán, az Mk-7 nem. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy az Mk-7 is képes átalakulni Mk-4-é. Azzal persze nem megyünk sokra,ha a drága pénzen vett Mk-7 alakul át Mk-4-gyé, mert 100-200 mikrogrammnyi Mk-7-ből konvertálódott 100-200 mikrogramm Mk-4 annyi, mint halottnak a csók (az Mk-4 min. 1000 mikrogramm felett hatásos). A K1-vitamin ellenben olcsóbb, így abból szedni sokat és abból alakítani MK-4-et jobb stratégia, ráadásul alighanem az ősi módja a megfelelő K2 szint elérésének is a magas K1-vitamin bevitel lehetett, hiszen még a leginkább K2 dús élelmiszerek (pl máj, velő, agy) állandó bőséges fogyasztásával sem lehetne elegendő MK-4-hez jutni (min. 500-1000mcg), míg K1-vitaminban sok élelmiszer gazdag és azok bőséges fogyasztásával könnyen hozzá lehet jutni akár több ezer mikrogrammhoz is, amiből több MK-4-et tudunk előállítani. Mi több a K1-vitamin növeli a legjobban a szervezet K3-vitamin szintjét is. Ezért rak némely vitaminforgalmazó K1-vitamint kiegészítésként a K2 vitaminja mellé. Az egészben az is egy durva csavar, hogy Európában a legtermészetesebb K-vitaminforma, az Mk-4, étrendkiegészítőként való alkalmazása tilos. Ezért volt oly szimpatikus a Life Extension Super-K-ja, mert abban volt rendesen Mk-4 is, K1-vitamin is. Ha valaki elolvassa Vin Kutty elemzését, annak nem árt tudnia, hogy -szemben az ő álláspontjával - a K1-vitaminból nem árt a sok, ellenkezőleg.

Mindenesetre, aki eddig semmit nem szedett, és most Mk-7 típusú K2-t szed (mivel ez az elérhető magyar piacon), biztosan jobban jár, mintha nem szedne semmilyen K2-t.

David Rotter arra figyelmeztet a cisz-transz problémát tárgyaló elemzésében, hogy a K2-vitamin kalciummal kombinált készítményekben - hacsak a K2 nem mikrokapszulázott formában van jelen - lebomlik, mert a kalcium instabillá teszi a K2-vitamint (Rotter, 2016).

A Magyarországon kapható K2-vitamin készítmények többségének cisz/transz tartalmáról semmilyen információ nincs. A K2 MK-7 cisz-transz mérése Oslóban 280 euró. Sok, de elvárható volna, hogy minden forgalmazó tegye meg ezt a termékével, ha az alapanyaggyártó nem tette meg helyette.

Amit tudhatunk: a valódi natto alapanyagból készült K2-vitamin nagy valószínűséggel all-transz, s garantáltan all-transz típusú néhány nagyobb alapanyaggyártó K2-vitaminja is. A helyzet annyival bonyolultabb, hogy sok gyártó és forgalmazó "natto-kivonatnak" nevezi termékét akkor is, ha valójában szójafehérje izolátumból nyeri különféle bacilusok fermentációjával. (Persze, azt nem szokás feltüntetni a dobozon, hogy ki kinek az alapanyagát kapszulázza, de külföldi webszájtokon ez kideríthető, vagy lehet írni a forgalmazónak. A cisz-transz téma egyre forróbb kérdéssé kezd válni, ami nem feltétlen a piac tisztulásához fog vezetni, hanem egyes forgalmazók majd szemrebbenés nélkül hazudni fognak e kérdésben (is).

Összefoglalva: Optimális K2 szintet úgy tudunk elérni, ha szedünk min. 500-1000mcg K2 MK-4-et, ami ugyan csak az USA-ból rendelhető, de szerencsére helyettesíthetőnek tűnik hasonló mennyiségű vagy még több K1-vitamin szedésével is. MK-7-ből pedig 100-300mcg közt érdemes szedni ezeken felül. A legjobb, ha K1-et, MK-4-et és MK-7-et is szedünk, minél többet. Terhesség és szoptatás alatt az MK-4 és/vagy sok K1 különösen fontossá válik. MK-7-es termékek közül pedig minél jobb cisz/transz aránnyal rendelkezőt válasszunk, aminek érdekében a legtöbb, amit tehetünk, hogy érdeklődünk a forgalmazónál/gyártónál… Egy transzparens gyártó/forgalmazó meg tudja mutatni az általa használt alapanyag papírjait, kevésbé transzparens gyártók cisz/transz arányt mérő vizsgálati papírja is hitelt érdemlő lehet. Természetesen csalás sosem kizárható, de aki nem szeretné maga 280 euróért bevizsgáltatni az általa választott terméket, az erre tud támaszkodni. Remélhetőleg a forgalmazók előbb-utóbb rá fognak kényszerülni arra, hogy hiteles tanúsítvánnyal igazolják termékük megfelelő cisz/transz arányát.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre