Küldje el barátjának, ismerősének!

Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor-Mezei Elmira:
Van egy álmunk...eljön a nap, amikor a paleo lesz a legtöbb ember étrendje

A többség üdvözölte, egy kisebbség árulást kiáltott, amikor bejelentettük 3 éves szerződésünket a Norbi Updatetal. Az Update saját fejlesztésű paleo élelmiszereket kíván a jövőben árusítani boltjaiban, s ehhez kért fel minket, Mezei Elmirát és Szendi Gábort, tanácsadónak. Azért vállaltuk el ezt a feladatot, mert közelebb visz minket egy álom megvalósulásához. az álmunk, hogy eljön a nap, amikor a magyar nép többsége paleo elvek szerint fog táplálkozni, és nem fog az emberek 54%-a szív- és érrendszeri, 27%-uk pedig rákban meghalni.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Talán már sokan értesültek arról, hogy Elmira és én 3 éves szerződést írtunk alá a Norbi Update céggel. A szerződés előzménye, hogy Schobert Norbert megkeresett azzal, hogy ő nagy fantáziát lát a paleóban, mind üzleti, mind népegészségügyi szempontból. Feltette a kérdést, hajlandók vagyunk-e őt szakmailag ebben támogatni? Nem kis tanakodás előzte meg döntésünket, mert pontosan tudtuk, hogy a paleomozgalom belső magjában ez ellenérzéseket fog kiváltani. Végül úgy ítéltük meg, hogy fontosabb egy komoly előrelépést tenni a mozgalomban, mint azon aggódni, nem árt-e döntésünk a népszerűségünknek. Két döntő okunk volt arra, hogy a szerződést megkössük. Az egyik, hogy Norbi így is, úgy is belefogott volna, s mi is, ő is úgy gondolta, hogy jó paleót csak komoly szakemberek irányításával lehet és érdemes csinálnia. A fejlesztési és gyártási folyamatban mi szakmai és minőségi kontrollként vagyunk jelen, szerződésünkben benne foglaltatik, hogy csak általunk jóváhagyott és ellenőrzött termék kerülhet "Garantált paleo" néven piacra. Ha a cég ettől eltér, az szerződésszegést és a mi távozásunkat jelenti. A másik fontos érv, ami döntésünk mellett szólt, hogy mi mindketten mindig is népegészségügyben gondolkodtunk. A magyar nép egészségi állapota Európában az utolsók közt van. Sok paleós álmodozik arról, hogy egykor majd a paleo lesz mindenki számára a táplálkozás természetes módja, azaz elterjed és kiszorítja a nyugati táplálkozást. Az álom úgy folytatódik, hogy "és akkor szinte fölöslegessé válik az orvoslás, a gyógyszeripar, az emberek sokáig és egészségesen fognak élni". Azon viszont kevesen gondolkodtak el, hogy ez a folyamat mitől fog végbemenni. Sok száz év alatt, mint valami ókeresztény vallás, majd lassan teret hódít?

Ez naiv, romantikus elképzelés. Sokan a korai időktől csepülik a fokozatosan kibontakozó paleo kereskedelmet és a mögötte felfejlődő háttéripart. Hogy ez nem az "igazi" paleo. Kezdetektől úgy láttuk, hogy a paleo üzletág nagyban hozzájárul a paleo mozgalom terjedéséhez, és mindenben igyekeztünk is támogatni ezt. Hisz egy étrend csak akkor tud elterjedni, ha élhető, realista, beszerezhetők az alapanyagok és az alapélelmiszerek. Sokan kárhoztatják a "paleokenyeres, paleosüteményes" irányzatot, és hogy a kereskedelem is erre épül. Mondják ezt olyanok, akik maguk is palesütikkel kezdték, csak később úgy találták, hogy ez fölösleges. Van ebben igazságuk. Azonban a realista paleo, amit mi képviselünk, mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy olyan paleo étrendet kell kialakítani, amely nagyobb trauma és lemondás nélkül követhető azok számára is, akik a több évtizedes "kenyeres-tésztás-süteményes" nyugati étrendről szeretnének áttérni a paleóra. Ha egy étrend drasztikusan más, mint a sok évtizedig fogyasztott másik, akkor kevesen találják majd vonzónak. Ha népegészségügyben gondolkodunk, muszáj a reális igényekhez és az átlagember szokásaihoz alkalmazkodnunk. A paleo egy szűk réteg étrendje maradna, ha görcsösen ragaszkodnánk a zöldség-hús étrendhez. Ami nem is feltétlen "paleóbb".

A Gastroyal színrelépésekor, amikor Elmira és én tanácsadóként részt vettünk a paleomenűk kialakításában, egyesek részéről ugyanaz a tiltakozás hallatszott, mint most. Ma már sokan hálásak azért hogy a Gastroyal révén a munkahelyükön paleo ebédet fogyaszthatnak. A Teletál az Update révén étlapjára ugyancsak felvette a paleomenűt. Ezzel tovább szélesedik azok köre, akiknek az ételkiszállítók (s illik megemlítenem itt a Paleofutárt is, mint első fecskét) biztosítják a napi paleo ételeket, megkímélve őket a vásárolgatástól, a főzőcskézéstől. Az ételkiszállítók is hozzájárultak ahhoz, hogy ne jelentsen extra erőfeszítést paleósan táplálkozni.

Az Update elkülönített polcokon fogja árulni paleo termékeit. Fokozatosan bővülő lesz a kínálat, és a cél az, hogy akiket eddig nem ért el a paleo, azokkal megismertetni és megszerettetni ezt az életmódot. Annak fényében, hogy hány ember egészsége fog javulni ezáltal, érdektelen, hogy ez egyesek szemében "kompromisszumos" paleónak számít. Nincs "igazi" paleo. A paleo alapelve, hogy mit NE együnk. Ne együnk olyat, amihez szervezetünk nem alkalmazkodott. A magvak mindig is természetes táplálékunk volt. Természetesen semmiben nem jó túlzásokba esni. És akinek eddig sem tetszett a paleokenyerezés és sütizés, azoknak továbbra sem kell ilyesmiket megvenni. Ráadásul az Update által árusított termékek nem ilyen termékekre fognak korlátozódni. Hosszú fejlesztés előtt állunk, az eredmények később fognak jelentkezni.

A paleo kereskedelem felől már megjelentek az aggodalmaskodó hangok, pedig a kereskedőknek nincs okuk félni. Az Update nem a jelenlegi paleósokat akarja elhódítani, hanem elsősorban új réteget céloz meg, s nekünk is ez teszi vonzóvá ezt az üzleti tervet. Megbeszéléseinken hangsúlyoztuk, és az Update cég elfogadta ezt, hogy nem lenne jó, ha háború kezdődne az Update és a meglévő paleo kereskedelem között. Ezért a cég termékei egy részét árusíthatóvá teszi majd más cégek számára is. Nem kiszorítósdi indult tehát meg, hanem új piacok nyílnak meg mindenki számára. Aki az Update-on keresztül válik paleóssá, az majd vásárolni akar alapanyagokat a már meglévő paleo boltokban is. Ha terjed a mozgalom, abból mindenki csak profitálhat. A paleo terjedésével sorra nyíltak a paleoboltok, és törvényszerű volt, hogy egy nap jön a Nagybefektető. Naiv, aki erre nem számított. Ez a piac törvénye. Ahol a profit, oda áramlik a tőke. Nem érdemes tehát ellenségeskedni, hanem, ahogy az szokott lenni, muszáj alkalmazkodni a piac változásaihoz. Az Update nélkülünk is piacra lépett volna, nem kell bennünk a paleokereskedelem elveszejtőjét látni. Sőt! A mi szerepünk e folyamatban az, hogy ha már megjelenik egy tőkeerős cég a paleopiacon, akkor az valóban paleo termékeket gyártson, s e tekintetben ne osztódjon ketté a paleopiac, ne kezdődjön harc azért, hogy ki az igazi "paleós".

Mi mindig is a realista paleo hívei voltunk, s nem osztottuk az elitista, szektás álláspontot, amely "vissza a természethez" elv alapján elvetette a paleo "maglisztes" vonalát. Nem belemenve most ebbe a vitába (adalékként a fitinsavról egy összefoglaló), a lényeg, hogy a szélsőséges paleo nem alkalmas arra, hogy tömegeket állítson maga mellé. A Norbi Update bolthálózata, tőkeereje, erős marketingje óriási lehetőséget jelent a paleo széles körben való elterjesztésére, még ha az elitista paleósok finnyáskodnak is ezen, és árulást kiáltanak. Az mi szemünkben többet ér száz kompromisszumos paleós, mint egy ortodox, kirekesztő gondolkodású, antikapitalista hevületű idealista paleós.

A paleo életeket és egészségeket menthet meg, és ezt az esélyt nem szabad elvenni az emberektől. A nagy álomhoz, hogy a paleo széles körben elterjedjen, tőke és üzleti elgondolás kell. Úgy véljük, az Update ebben óriási előrelépést jelent.

Egy termékkel egy eszmét, egy gondolkodást adunk el. Mi hiszünk abban, hogy egy nép egészségét meg lehet óvni és helyre lehet állítani. Ez egy igen hosszú folyamat, aminek az elején vagyunk. A józan gondolkodóktól támogatást és megértést várunk, mert a nagy dolgok születésénél sajnos mindig ott bábáskodnak az értetlenek, a rosszakarók, vagy az elhamarkodottan ítélkezők.

Szendi Gábor és Mezei Elmira

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

van-egy-almunk-eljon-a-nap-amikor-a-paleo-lesz-a-legtobb-ember-etrendje.htm