Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

John Cannell
Az A-vitamin veszélyei

Forrás: John Cannel:Vitamin A Will Hurt But Other Nutrients May Help. In: Cannell, J: Athlete's Edge.Quicker, stronger, faster with vitamin D. 2011.

Fordította: Mezei Elmira

Az A-vitamin túlfogyasztása, különösen előfeldolgozott formái, melyek pl. multivitaminokban és a tőkehalmáj olajban találhatók, kioltják a D-vitamin hatását.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Figyelmeztetés: Az extra A-vitamin ronthatja a sportteljesítményt

Az extra A-vitamin megzavarhatja a D-vitamin sportteljesítmény növelő hatását. Több új tanulmány jelzi, hogy a szubklinikai (kezdődő, csendes) A-vitamin mérgezés jelentős probléma a fejlett országokban, különösen az Egyesült Államokban. A fő problémát a "preformed retinol" okozza, retinyl acetát és retinyl palmitát formájában, önmagában vagy multivitaminok részeként fogyasztva. A béta karotin szedése nem problémás. A tőkehalmáj olaj fogyasztása is gyakori okozója a szubklinikai A-vitamin mérgezésnek. Ha valaki rendszeresen retinyl acetátot, retinyl palmitátot, vagy tőkehalmáj olajat fogyaszt, akkor azonnal hagyja abba.

Ha valaki Accutan-t szed aknéra, az ugyancsak megzavarhatja a D-vitamin funkciókat. Sok tizenéves fedezi fel magától, hogy az akné egyik legjobb ellenszere a napozás. Kevesen tudják, hogy az 1940-es évek kutatásai kimutatták, hogy a D-vitamin hatékonyabb az akné kezelésében, mint a röntgenkezelés.

Dr. Maynard megfogalmazásában:

Valószínűleg nincs más bőrprobléma, amely ilyan jelentőséggel bírna az emberiség számára. Kétség kívül ez a leggyakoribb bőrbetegség, és kevesen jutnak el úgy a felnőttkorig, hogy nem mennek keresztül egy aknés fázison. E rendellenességnek gazdasági jelentősége is van, mert a súlyos akné után maradó hegek sohasem múlnak el teljesen. A fiatalokat érinti, gyakran abban az időszakban, amikor kezdőkként munkát keresnek. Kétség kívül sok visszautasításnak, és kisebbségi komplexusnak okozója az akné.

Dr. Maynard publikálta az esettanulmányait. Először röntgenkezelést alkalmazott az aknéra, majd áttért a viosterolra (D2 vitamin). Esetei áttekintésekor azt találta, hogy a röntgenkezelés 48%-ban, míg a D-vitamin kezelés 76%-ban segített. Napi 5000-14000 NE-t használt. A D3 vitamin ennél még hatékonyabb lehet, ha megfelelő adagban (10000 NE/nap) szedik.

Így foglalta össze:

Nyugodtan kijelenthetem, hogy bőrgyógyászi pályafutásom alatt sohasem éreztem ilyen maradéktalan elégedettséget egy kezeléssel kapcsolatban, mint most. Tudom, hogy a D-vitamin tökéletlen fegyver ennek a torzító betegségnek a kezelésében, mégis komoly védőhatása van. A páciensek javulnak, kinézetre és közérzetre egyaránt. Sokuktól hallottam: Ilyen jól még soha nem éreztem magam!

Az évek során az akné D-vitaminnal való kezelése feledésbe merült, és mostanság a bőrgyógyászok leggyakrabban Accutane-t írnak fel rá. Az Accutane tartalmaz egy A-vitamin molekulát, ami megzavarhatja a D-vitamint. Ha valakinek aknéja van, a vér D-vitamin szintjét fel kell vinni 60-80 ng/ml-re, és az akné egyszerűen eltűnhet, ha az A-vitamin már kiürült a szervezetből.

Noha az aktivált D-vitaminnak a működéshez szüksége van egy A-vitamin molekulára, a többlet A-vitamin gátolja a D-vitamin hatását a receptoron. Normális esetben az A-vitamin és a D-vitamin molekula együttesen stimulálja a gént. De amikor többlet A-vitamin van jelen - ami a legtöbb amerikaira igaz - akkor két A-vitamin molekula összeáll, gyengén stimulálják a D-vitamin receptort, és megakadályozzák a D-vitamin további receptorra kifejtett hatását. A szervezet A-vitaminszintet kontrolláló mechanizmusa a belekben található. Erre specializálódott sejtcsoportok érzékelik, hogy a testnek éppen szüksége van-e A-vitaminra. Ha szükséges, a bélsejtek felszívják az A-vitamin elő-vitaminját, a karotinoidokat - mint pl. a béta-karotin az élénk színű zöldségekből és gyümölcsökből - majd átalakítják a karotinoidokat retinollá, de csak akkor, ha a szervezetnek szüksége van rá. Ha elég retinol van a szervezetben, akkor a specializált bélsejtek tudják, hogy nincs szükség többre. Azonban amikor valaki tőkehalmáj olajat vagy retinyl acetátot illetve retynil palmitátot szed, akkor előfeldolgozott retinolt fecskendez a szervezetébe, a regulációs mechanizmusokat megkerülve.

A D-vitaminnal ellentétben, amit folyamatosan felhasznál, majd kiválaszt a szervezet, az A-vitamin egy része ismételt felhasználásra kerül. Amikor valaki a fent említett előfeldolgozott retinol egyikét szedi, akkor többlet mennyiségű retinolt juttat egy olyan rendszerbe, amelynek nem áll módjában a feleslegtől gyorsan megszabadulni. Hónapokba, sőt néha évekbe telhet, amíg a többlet A-vitamin kiürül a szervezetből. Az előfeldolgozott retinol szedése kismértékű, de általános csont toxicitást eredményez.

Az embernél már egy adag máj elfogyasztása annyi előfeldolgozott retinolt juttat a szervezetbe, ami rontja a D-vitamin kalcium felszívó képességét a belekből. Egy közelmúltban készült táplálkozástani vizsgálatban a kutatók úgy találták, hogy a nagyfokú retinol bevitel teljesen meghiúsítja a D-vitamin amúgy védőhatását a vastagbél adenómák (jóindulatú daganat) ellen, és hogy bizonyos amerikaiak kb. 10.000 NE retinolt szednek egy nap, ami toxikus adag. A számos amerikai által multivitaminokban és tőkehalmáj olajban elfogyasztott előfeldolgozott retinol adag kismértékű, de kiterjedt csont toxicitást okoz.

Egy 232.550 fő részvételével történt, 67 randomizált, kontrollált vizsgálatot áttekintő elemzés úgy találta, hogy az A-vitamin jelentősen megnöveli az összhalálozást, talán éppen a D-vitamin hatásával szembeni hatásmechanizmusa miatt. Az A-vitaminszedés összefüggésbe hozható a korai halálozással. A szérum retinol vérvizsgálatok nem pontosak.

A híres Dr. Alfred Hess, aki felfedezte, hogy a napsütés gyógyítja az angolkórt, már 1933-ban figyelmeztetett az A-vitamin fogyasztás veszélyeire. Így foglalta össze: "ami a napi több ezer egység A-vitamin szükséglet kérdését illeti, a megkérdőjelezhetetlen válasz hogy ez terápiás abszurditás, ami szerencsére csak tünékeny hóbort." Sajnos ez a prófécia nem bizonyult igaznak.

Az amerikaiak változatlanul olyan multivitaminokat és/vagy tőkehalmáj olajat szednek, amiben kevés D-vitamin és károsan sok A-vitamin van. A multivitaminok például a közelmúltig kevés D-vitamint (200-400 egység), de nagydózisú előformázott retinolt (5000-10000 egység) tartalmaztak. És ez még semmi a modern tőkehalmáj 1 evőkanálnyi mennyiségében található szubklinikai mennyiségű D-vitaminhoz (400- 1200 egység), de túlzott mennyiségű előformázott retinolhoz (5000-15.000, sőt, néha 30.000 egység) képest.

>Amíg a D-vitamin szintet pontosan lehet mérni a vérben, az A-vitamin szint (szérum retinol) mérése nem pontos. A közelmúltig az A-vitamin toxicitás mérésének egyetlen módja a máj biopszia volt. Nemrég megjelent egy másik A-vitaminteszt: az össz retinol észterek. Egy felnőtt amerikai nők körében végzett A-vitamin vizsgálat kimutatta, hogy 4%-nak volt emelkedett össz retinol észter szintje, ami általában komoly túladagolást jelez, olyat, ami már károsítja a májat, viszont senkinek sem volt alacsony a szintje.

Mivel az Egyesült Államokban az A-vitaminhiány előfordulása igen ritka és a szubklinikai A-vitamin toxicitás gyakori, figyelmeztetem Önöket, hogy ne szedjenek tőkehalmáj olajat vagy olyan multivitamint, amiben retinyl palmitát vagy retinyl acetát van, mert ez károsíthatja az egészségüket és ronthatja a sportteljesítményüket. Ehelyett inkább egyenek sok sárgarépát, sütőtököt, sárgadinnyét, és egyéb narancsszínű zöldséget és gyümölcsöt, amiben bőven van az A-vitamin elővitaminjából, amiből a szervezet elő tudja állítani a számára szükséges mennyiséget.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre